14 Kasım 2013 Perşembe

AMERIKA VIZE SÜRECI

Amerika Vize Süreci,

Amerika vizesine başvururken nelere dikkat edilmeli, hangi evraklar hazırlanmalı ve ne tür sorular sorulmaktadır.

Öncelikle 

https://ceac.state.gov/GenNIV/default.aspx adresine girip DS-160 formunun doldurulması gerekmektedir. Formu doldururken tüm bilgilerin doğru ve eksiksiz olduğundan emin olun. Form da size en uygun olan vize türünüzü seçin.

Örneğin:
Turistik amaçlı gitmeyi planlıyorsanız – B1/b2
Eğtim amaçlı gitmeyi planlıyorsanız – F1
Çalışma (work and travel yada staj) amaçlı gitmeyi planlıyorsanız – J1

Vize türlerine ihtiyacınız olacaktır.  Formun tamamlanabilmesi için 5*5 boyutundan Amerika vize fotoğrafına ihtiyacınız olacaktır. Formun sonunda yada formu dolduruken sağ üst tarafta bulunan vize başvuru numaranızı (AA00******) mutlaka kaydedin, bu numaraya vize randevunuzu alırken ihtiyacınız olacaktır.

İkinci kısım vize randevusunu alma.

https://usvisa-info.com/tr-tr/selfservice/ss_country_welcome adresinden girip formu doldurmaya başlayalım. Sizden isim soyisim, telefon numarası, mail adresi ve pasaport numarası gibi bilgileri isteyecektir. Formun ortasında üst tarafta belirttiğim AA00****** numaraya ihtiyacınız olacaktır. Artık vize görüşmesinden sonra pasaportlar adresinize yollanmamaktadır. Pasaportlarınız sizin formda seçeceğiniz PTT şubesine postalanacaktır. Bu yüzden bu formu doldururken size uygun olan PTT şubesini işaretleyin. Formun sonundan vize ücreti olan (Turistik, eğitim ve işçi) 160USD kredi kartınızdan çekilecektir. İşlem onaylandıktan sonra size uygun olan tarihleri gösterecektir ve size uygun olanı seçebilirsiniz.

Üçüncü kısım SEVIS ‘in ödenmesi

SEVIS sadece eğitim ve işçi vizeleri için ödenmektedir. Öğrenciler için 200 USD, çalışma amaçlı gidenler için 35 USD ‘dir. Peki SEVIS nedir? nerde bulunur?. SEVIS numaranızı Amerika’dan sizin için gelen okuma izni olan I-20 yada çalışma izniniz olan DS-2019 formunun sag tarafındaki barkodlu kısmın üzerinde bulunur ve vize görüşmesine gidebilmek için mutlaka ödenmesi gerekmektedir. SEVIS numaranız sizin Amerikan hükümeti tarafından takip edilmenizi sağlamaktadır. Hangi okulda ne kadar süreyle yada hangi işverenin yanında çalıştığınızı görmelerini sağlamaktadır.

SEVIS ödemesi https://www.fmjfee.com/i901fee/index.jsp adresinden yapılı gerekli bilgiler doldurulduktan sonra form sonunda sizin için uygun olan ücret kredi kartınızdan çekilir.

Amerika Vizesi İçin Gerekli Evraklar:
  1. 1-DS-160 formu
  2. Pasaport (Program başlangıç tarihinden itibaren en az 6 ay geçerli olan)
  3. I-20 yada DS-2019 formunuz
  4. 5*5 vize fotoğrafı 
  5. SEVIS odemesi
  6. Öğrenciyseniz öğrenci belgesi ve transkript 
  7. Çalışansanız iş yeri yazısı (hangi tarihten beri ve hangi poziyonda çalıştığınızı belirtir), vergi levhası, imza sirküleri ve ticari sicil gazetesi (eğer giderleriniz herhangi bir sponsor anne, baba, abi v.d. tarafından karşılanacaksa sponsorunuza ait belgeler gerekli)
  8. Bankadaki paranızı gösteren banka yazısı ve 3 aylık dökümü (sponsorunuz varsa onun dökümleri)
  9. Tapu ve Ruhsatlar
  10. Giderleriniz sponsor tarafından karşılanacaksa sponsor mektubu 

VİZE SÜRECİ

Amerika vize görüşmelerine her birey bizzat kendi katılmak zorundadır. Çünkü görüşme öncesinden parmak izi alınmaktadır. Amerika vize görüşmelerinde yukarıda belirtilen evraklardan çok yapılan sözlü görüşme önemlidir. Görüşmelere İngilizce yada Türkçe olabilir.

Öncelikle görüşmeye giderken elinizde 2 dosya olmalıdır. 
Dosyanın birinde mutlaka olması gereken evraklar yani, I-20 yada DS-2019, SEVIS, Pasaport, Fotoğraf. Diğer belgeler diğer dosyada olmalıdır ve istendiğinde verilmelidir.

Amerika Vize Görüşmesinde Dikkat Edilecekler:
Öncelikle görüşme saatinden 15 dk önce orada olmaya özen gösterin. Kılık ve kıyafetinize dikkat edin ve mümkün olduğunca sakin ve pozitif olmaya çalışın. Sorulan sorulara çok net cevaplar verin

Amerika Vize Görüşmesinde Muhtemelen Karşılaşacağınız Sorular:

- Şu anda ne yapıyorsunuz? 
- Mesleğinizi, hangi şirkette ve hangi pozisyonda olduğunuzu net olarak belirtin. Öğrenciyseniz hangi okulda ve hangi bölümde olduğunuzu belirtin.

- Neden Amerika’ya gitmek istiyorsunuz? 
- Bu soru görüşmenin kaderini belirleyen sorudur. Bu soruya cevap verirken size İngilizcenin neden gerekli olduğunu ve döndükten sonra ne kadar kalmayı plandığınızı söyleyin.

- Kadar kalacaksınız?
- Bu soruya program süreniz ne ise onu söyleyin. Program bittikten sonra 1 ay daha Amerika’da kalabilirsiniz. Öğrenci vizeleri 5 yıllık verilmektedir.

- Amerika’da tanıdığınız var mı? 
- Çok net bir şekilde YOK :)

- Neden bu okulu seçtiniz? 
- Danışmanlık şirketim önerdi yada lokasyonu ve kalitesini beğendim.

- Tek başınıza mı gideceksiniz?
- Arkadaşınız varsa bile buna evet diyin.

- Evli misiniz? 
- Mümkünse bir yüzük takın ve nişanlıyım diyin.

Şimdiden BAŞARILAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder