8 Kasım 2013 Cuma

OLYMPOS Tanrıları

Yaratılış Efsanesi


   Evren Kaos'tan çıkar ve Gaia doğar. Gaia Toprak Ana'dır. Gaia'dan Uranus ve Pontus dünyaya gelir. Uranus ve Gaia'nın çocuklarından olan Kronos annesi Gaia'nın yaptığı bir tırpan ile babası Uranus'un hayalarını keser ve kardeşi Rhea ile evlenir. Bir söylentiye göre Kronos'un Babasının hayalarını kesmesindeki sebep; Uranus'un sürekli Gaia'nın üstünde olmasında rahatsız olmasıdır. Diğer bir söylentiye göre ise Uranus ve Gaia'dan dünyaya gelen çocukların çirkin olması nedeniyle babaları Uranus'un onları yer altına kapatmasına yüreyi dayanmayan Gaia'nın çocuklarını yer altından çıkartma isteği.

  Ancak Kronos'ta babası gibi zalim olur. Çocuklarını yer ve doğmalarını istemez. Rhea Kronos'un yaptıklarına dayanamaz ve Zeus doğunca babası Uranus ve annesi Gaia'dan yardım ister. Zeus Kronos'tan saklanır. Büyüyen Zeus babasının yediği kardeşlerini kusmasını sağlar ve kardeşleriyle babasını yener. Kardeşleri ise Poseidon ve Hades'tir. Zeus üç kardeşiyle dünyayı paylaşır. Denizlerin hakimi Poseidon, yeraltı tanrısı da Hades olur.

Olympos Tanrıları


   Zeus kardeşi ve karısı Hera, bereket tanrıçası ve diğer karısı Demeter ve Bekaret tanrısı Hestia'yı ile kardeşi Poseidon ile birlikte Kronos soyundan gelip Olympos'ta oturan tanrıları oluşturur. Ancak Olympos'ta 12 büyük tanrı oturmaktadır. Aphrodite hakkında iki farklı dünyaya geliş betimlenir. İlki; Kronos babasının hayalarını kesip suya attığı yerden sular köpürür ve bu sulardan Aphrodite dünyaya gelir. İkincisi ise; Zeus ve Dione'nin kızıdır. Geriye kalan altı tanesi ise Zeus'un çocuklarıdır.Bunlar

  Zeus'un bilgelik tanrıçası Metis'ten dünyaya gelen kızı ATHENA, Leto'dan dünyaya gelen iki kardeş APOLLO ve ARTEMİS, Hera'nın kendisinden doğan HEPHAİSTOS ve Zeusla birlikteliğinden olan ARES, dünyayı sırtında taşıyan Atlas'ın Kızı Pleiad'dan olan HERMES'tir. Bu !' tanrıya son olarak Semele'den doğan DİONYSOS eklenir ve Olympos tanrıları oluşur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder