7 Kasım 2013 Perşembe

The Godfather (1972) - BABA


                 Filmi kaç kez izledim bilmiyorum ancak filmin girişindeki soundtrack beni hala etkilemekte.
     
   Günlerden Don Vito Corleone'nin kızı Connie'nin evlilik seramonisidir. Tüm ev ahalisi ve yeraltı dünyasının önde gelen isimleri düğüne davetlidir. "Bir Sicilya'lı kızının düğününde hiçbir talebi geri çevirmez." repliği ise o gün Don Vito Corleone'nin kabul günü gibi geçtiğini belirtmektedir ki filmin ilk sahneleri Baba'nın görüşmeleri ve düğünün eğlenceleri şeklinde başlar. 

   Filmin ilk cümlesi ise "Amerika'ya inanıyorum."'dur. Kızına saldırılmış, tecavüze kalkışılmış ve öldüresiye dövülmüş bir babanın ilk sözcüğü. Amerika'nın adalet anlayışı bu sahnede işlenir. Kızına yapılan bu işkencenin cezası beraat olunca acılı ve kızgın baba ADALET için BABA'ya başvurur.Filmde adam, bunu şu replikle belirtir: "O zaman karıma şöyle dedim. ADALET için Don Corleone'ye gitmeliyiz." Yeraltı dünyasının neden geliştiğinin en can alıcı noktalarından biri olan ADALET (ki bu Don Vito Corleone için önemlidir.) filmin işlendiği ilk konudur. 

   Düğün olur ve biter. Görüşmelerde en dikkat çeken kişiler ise Baba'nın büyük oğlu  Sonny  Corleone ve avukatları, üvey oğlu ve aynı zamanda Consiglieri olan Tom Hagen'dir. Sonny karısına sadakati bulunmayan ve ailesi ile ilgilenmeyen aşırı sinirli bir karakterdir. Tom ise Johnny Fontane'nin işi için gittiği California'da bunun aksine çelik gibi bir görüntü sergiler. Yemek masasında yönetmen Jack Woltz ile konuşması olağanüstü bir soğukkanlılık göstergesidir. Tom Hagen son lokmasını müthiş bir soğukkanlılıkla bitirir ve yemek masasından kalkar.

    Filmin asıl işlendiği mevzu ise uyuşturucu işi için Baba ile Sollozzo arasında geçen toplantının yansımalarıdır. Toplantı sırasında Sonny bir an kendisine hakim olamayarak söze karışır ve aile içindeki düşüncelerin karşı tarafa geçmesine neden olur. Bu çıkış da Don Vito Corleone'nin vurulmasına ve yeraltı aileleri arasındaki çatışmanın başlangıcına kadar uzanacaktır. Sonny'nin yaptığı tek bir hata Babasının az kalsın ölümüne neden oluyordu. 

   Yeraltında hemen her şey casusların elinde olduğu açıkça belirtiliyor. Baba en önemli adamlarından olan Luca Brasi'yi Tattaglia ailesine laf almak için göndermesi, Paulie'nin Baba'nın vurulması için Sollozzo'ya yardım etmesi, Michael Corleone'nin Sollozzo ve polis McCluskey arasındaki toplantının yerinin öğrenilmesi. İşler casuslar tarafından para ve menfaat için odaklı olarak yapılıyor. Ailelerde sağlam adamlara pek rastlanmıyor. Gün gelir hepsi menfaati için yol değiştirebilir.   

Devam edecek...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder