7 Kasım 2013 Perşembe

Türk Kahvesi

       VAZGEÇMEYECEĞİNİZ BİR EFSANE TÜRK KAHVESİ
 


      Dünya'da petrolden sonra en büyük ticaret alanını oluşturan üründür.Türk kahvesi telvesi ile servis edilen tek kahve çeşididir.
     
       Kahvenin tarihçesi; 9. yy'a kadar dayanmaktadır.Kahve ilk olarak Etiyopya'nın yüksek yamaçlarında görülmüştür.Bir efsaneye göre;Etiyopya'nın Kaffa köyünde bir çoban keçilerinin bir kırmızı bitkiyi yediğini ve daha sonra keçilerin canlandığını zıpladığını farketmiş. Kendi de bu meyveyi yiyince keyiflenmiş , canlanmış.Çoban daha sonra bu olayı bir arkadaşına anlatmış,böylece kahve herkes tarafından bilinir olmuş.Etiyopya'dan kahve Mısır ve Yemen'e 15.yy'da İran,Türkiye ve Kuzey Afrikaya yayılmıştır.Türklerin kahveyle tanışması Yavuz Sultan Selim döneminde,1517'de, Yemen Valisi Özdemir Paşa'nın ,Yemen'de içtiği ve çok sevdiği kahveyi İstanbul'a getirmesiyle başlamıştır.Avrupa'da kahvenin yaygınlaşması ise Viyana Kuşatması sonrasında geri çekilen Osmanlı birliklerinin bıraktığı ganimetler sayesinde olmuştur.Bu ganimetlerden çuvallar içinde bulunan kahveleri Avusturya askerleri deve yemi zannettikleri için yakmaya kalkışmış ve bunların kahve olduğunu bilen Avusturya casusu George Kolschitzky yakılmayıp kendisine verilmesini rica etmiştir.Kendisi daha sonra Viyana'da bir kafe açarak Avrupa'da kahveyi tanıtmış ve yaygınlaştırmıştır..
     
         TÜRK KAHVESİ NASIL PİŞİRİLİR?
  Türk kahvesinin gerçek lezzetini bulabilmesi için herbir fincan suya tepeleme 2 çay kaşığı kahve ve arzu edildiği kadar şeker koyun. Ocakta kahveyi kısık ateşte pişirin. Hafifçe karıştırın yavaş yavaş ısıtın. Kahve köpürmeye başlayınca fincanlara bölüştürün. Cezveyi tekrar ateşe koyun. Kahveyi tekrar kabartın. Fakat kaynamamasına özen gösterin. Kabardıktan sonra fincanlara boşaltın.

         KAHVENİN YANINA NEDEN SU GETİRİLİR?
  Eskiden padişaha yapılan tek fincanlık kahvenin yanında bir bardak su getirildi. Suya damlatılan bir miktar kahve, suda mavi renk alıyorsa zehirli olduğu belli oluyor, eğer renk değişmiyorsa güvenle içiliyordu. Günümüzde ise kahvenin yanındaki su; kahveyi içmeden önce ağızdaki farklı tatları suyla arındırıp kahvenin eşsiz lezzetini almak için kullanılmaktadır.

   
       MIRRA NEDİR ?
   Tüm Arap coğrafyasına özgü, birkaç kez demlenerek hazırlanan acı kahvedir.Türkiye'de de Mardin, Şanlıurfa, Hatay gibi Arap kültürünün hakim olduğu yörelerde kültürel açıdan anlamlı, sunumu özel çaba gerektiren bir içecektir.Mırra için özel bir kahve çekirdeği yoktur. Kahve çekirdekleri kavrulup dibek adı verilen havan benzeri kaba alınır ve taneleri çok inceltilmeden dövülür.Dövme işlemi için günümüzde değirmenler ve kahve makineleri de kullanılmaktadır.
     Mırranın hazırlanmasında en önemli kısım kaynatma evresidir.Kaynama süresi, bilinen yöntemlere göre çok uzundur. Mırra geleneksel olarak kulpsuz, küçük tek bir fincan ile servis edilir. Serviste yaş olarak büyükten küçüğe doğru giden sıra takip edilir. Kahvesi biten konuk, fincanı kahveyi servis edenin eline vermesi gerekir. Adetlere göre fincanı masaya yada yere koyan kişi; ceza olarak şunlardan birini yerine getirmekle yükümlüdür; 
      Fincanı altınla doldurmak,
      Kahveyi servis eden bekarsa evlendirmek,
      Kahveyi servis edenin çeyizini düzmek.  Kolay değil siz siz olun kahveyi içtikten sonra ikram edenin eline verin :))))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder