8 Kasım 2013 Cuma

The Godfather (1972) - BABA Yazının Devamı


   Baba'nın vurulmasının ardından olayların akışı hızlanır. Önce Michael'in polis memurunu ve Sollozzo'yu vurması ardından Tattaglia ailesine savaş açılması, Mike'ın ülkeden çıkarılması ve Savaş'ın başlaması. Bir kumpas sonucu Sonny'nin öldürülmesi ve Mike'ın suikastten kurtulması ile ailenin başına geçerek sorumluluk alan Don Vito Corleone aile için en önemli kararları alır ve büyük bir poker oyununa başlar. Toplanan  yeraltı meclisinde kağıtlar dağıtılır ve saflar belirlenir.


    Filmde her şey iş icabıdır. Hep aynı kelimeyi duyarız karakterlerin ağzından. Sonny, Michael, Tom, Sally vd. için konu hep iştir ve bu iş uyuşturucu işidir. Bu işe girmek isteyen Barzini'de toplanan mecliste niyetini açıkça belli eder. 
   Baba'nın idareyi Michael Corleone'ye devretmesiyle Corleone ailesi kendisine Nevada'da yeni bir iş kurmak ve legalleşme gayesi güder. Suikast sırasında eşi Apollonia'yı kaybeden Mike bu sırada Kay'e geri döner ve Tom Consiglieri olmaktan çıkarılır. Nevada'da Moe Green ile ortaya çıkan sorunlar ve Barzini'nin Corleone ailesini iyice sıkıştırması sebebiyle Mike'nin hayatı yine tehlikededir. Yalnız bir fark vardır. Mike babasının zekasını almıştır ve Sonny'nin hatalarını yapmaz. Aileyi üstün tutar. Moe Green'in abisi Fredo'ya attığı tokat ve sonucunda abisinin Moe'nun tarafını tutmasına bile seyirci kalmaz ve abisini azarlar. Aile üstündür. Aileye sonradan katılanlar dahi yapılan hatalardan dolayı affedilmez. Birliktelik anca böyle var olabilir. 
   Baba'nın ölümünden sonra Mike ailenin tamamen başıdır. ilk olarak yer altı dünyasının beş ailesinin liderlerini öldürür. Çok iyi bir oyun ile Carlo'ya Sonny'nin öldürülmesinde parmağı olduğunu itiraf ettirir ki çok am çok zekice bir hamledir. Son anda sorduğu soru "Sana hangisi yanaştı?" bu soruya verilen cevap "Barzini" ise Damat carlo'nun ölümüne neden olur.

   İlk film Michael Corleone'nin, Don Michael Corleone olması ile son bulur. 

   İhanetlerin ve zekanın konuştuğu bir film olarak The Godfather serinin ilk filmi olarak İMDB listesinde aldığı oylarla kendisine ikinci sırada yer bulmuş durumda. Ayrıca film Oscar'da 3, Altın Küre'de 5 ödül ile toplamda 32 ödül kazandı. 

Filmin künyesi
Yapımcı : Francis Ford Coppola
Yazan : Mario Puzo ve Francis Ford Coppola
Yıl : 1972
Süre : 177 dk.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder